Trafo Merkezi Nedir?
Bir veya birden fazla yüksek gerilim enerjisini taşıyan hatlar elektrik enerjisini alarak orta gerilim ve alçak gerilim olarak abonelere dağıtılan cihazların ortak bulunduğu alanlara denilmektedir.
Trafo merkezleri oluşan akımın büyüklüğüne uygun olarak açık alanlarda kurulumunun yapılması gerekmektedir. İlk önce santralin çıkış noktasında gerilim yükseltilmektedir. Bu nedenle iletim yüksek gerilim ile sağlanmış olmaktadır. Şehirlere ulaştığında ise bu gerilim orta derecelere çekilmektedir.
Trafo Merkezi Ne İşe Yarar?
Trafo merkezileri oluşan elektrik gerilimlerini bir noktadan başka bir noktaya taşımak için kullanılan cihazların toplu olarak bulunduğu yerlerdir. Bu sebeple bulunduğu yer bakımından tehlikenin minimum seviyede olması gereken yerlere kurulmalıdır. Herhangi bir elektrik kesintisi sonucunda merkez bulunması gereken yük başka merkezlerden elde edilmeye başlanır. Trafo merkezlerinde oluşacak herhangi bir arızadan sonra Ring Sistemi devreye girmektedir.
Bu sistem oluşan enerji akışının devamlılığını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu durum bahsettiğimiz başka bir trafo merkezinden gelen besleme demektir.
Üretim noktalarındaki gerilim seviyeleri 0,4kV, 3.1kV, 6.3kV ve 10.5kV değerlerinde seyrederken 154kV ve 380 kV enerji nakil hatları ile taşınarak elektrik dağıtım şirketlerinde bu gerilim 36kV değerlerine çekilerek dağıtım şebekesi işleme başlamaktadır. Trafo merkezleri üretimden iletim durumuna ve iletimden dağıtım durumuna geçişlerde açma ve kapama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Firmamız olarak kurulacak olan trafo merkezi için gerekli olabilecek hesaplamalar ve proje açısından her türlü Trafo Merkezi Projelendirmesi alanında uzman mühendis kadromuz tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan projeler kapsamında yüksek gerilim hatlarının ve trafo merkezi için gerek duyulan bütün elemanlar göz önüne alınarak firmamızda bulunan uzman saha elemanlarımız ile kurulumunuz gerçekleştirilmektedir. Yapılan işlerde asıl hedef işi teslim etmek olmamakla beraber sizlere sıkıntısız, sorunsuz bir proje teslimi gerçekleştirmektir. İnsan sağlığını olumsuz etkileyecek olası kazaların önüne geçmek adına gerek proje üzerinde gerekse saha da yapılan aktif detaylı çalışmalar ile güvenli bir sistemin parçası haline gelmekteyiz.
Trafo merkezleri genel olarak iki şekilde yapıya dökülebilmektedir. İlk olarak AÇIK ŞALT SAHASI(AIS) veya bulunan alanın dar olmasından kaynaklanan Gaz İzoleli bir KAPALI ŞALT SAHASI (GIS) olarak yerleştirilmektedir.
Trafo Merkezlerinde bulunan başlıca ekipmanlar;
- Kesici ve Ayırıcı
- Güç Trafosu
- Akım ve Gerilim Trafoları
- Parafudur
- Koruma ve Kontrol Röleleri
- RTU Haberleşme Sistemi
- AC/DC Panolar
- Primer ve Sekonder Ekipmanlar
BEDAŞ Trafo Merkezi Hizmetleri
BEDAŞ Trafo Merkezi olarak sizlere misyon ve vizyon olarak elektriğin temel yaşamsal bir gereklilik olduğunu her zaman en üst seviyede görerek tüm alanında uzman çalışanları, tedarikçileri ve ortakları ile beraber tam anlamıyla bir memnuniyet hedefleyip kaliteli ve elektrik anlamında en ufak bir kesintinin yaşanmadığı bir ortam sağlamak amacı ile hizmet vermektedir.
Yapılan Trafo Merkezlerinde en ufak bir elektrik aksaklığın olmaması adı altında düzenli denetimler ve kurulum aşamasında uzman ekipler ile yapılan fizibilite çalışmaları ile işin kalitesini ortaya çıkarmayı hedef haline getirmektedir. Sektöründe lider bir firma olarak varlığını sürdürmek ve tek bir adet müşterinin memnuniyetinde azalma olmaması adına gerekli bütün çabayı göstermektelerdir.
Yapılan Trafo Merkezleri sağlanan güvenlik önlemleri sayesinde çalışma alanı olarak üst seviyelerde bir sistem ve kurulum olarak göze çarpmaktadır. Yapılan ölçümler ve kullanılan ekipmanlar olarak birinci sınıf bir işlik göz önüne sererek sağlanan yüksek, orta ve alçak gerilimler ile insanların hayatında büyük bir öneme sahip hayatın temel gereksinimlerinden biri olan elektriği eksik etmemek asıl prensipleri arasında bulunmaktadır.