Topraklama ve Paratoner Ölçümleri

Topraklama  Ölçümür Raporlama ve Belgelendirme?

Topraklama, hayati önem taşıyan bir korunma yöntemidir. Herhangi bir elektrik kaçağı durumunda bir iletken yardımı ile fazla elektriğin toprağa gönderilmesini sağlayan basit bir sistemdir topraklama.  Elektronik aletlerin kullanım ömrünü uzatmak ve insan hayatında oluşturabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmak amacı ile mutlaka düzenli olarak topraklama yapılmalıdır. Topraklama işlemi insan hayatına etkide bulunduğu için topraklama bir tercih meselesi değil kanuni bir zorunluktur. Ancak bu konuya olan hassasiyet maalesef ki oldukça azdır. Fakat firmamız bu hassas konuya fazlasıyla önem vermektedir ve gerekli bütün önlemleri almaktadır.

Bir yapıda genellikle iki çeşit kablo bulunmakta. Bu kablolar faz hattı ve nötr. Nötr ve faz hattı cihazların çalışmasında ve elektrik akımının olmasında erkin rol oynamaktadır. Söylediğimiz iki kablonun güvenliğinin sağlanası için ise topraklama olan üçüncü bir kabloya ihtiyaç duyulmaktadır. Evlerin duvarların da elektronik ürünlerinin kullanabilmesi adına prizler bulunmaktadır. Bu prizlerde iki delik bulunanlarda az öncede bahsettiğimiz gibi birisi faz hattı diğeri ise nötr kablo içindir. Yani topraklama için gerekli olan delik yoktur. Topraklamam yöntemi bulunan prizlerde bu deliklere ek metal çıkıntılar vardır. Bu çıkıntı yapının çevresinde ki toprağa konan levha ya da bakır ile biten topraklama kablosuna bağlanır. Ayrıca bir diğer seçenek ise USP prizlerdir. Bu prizlerde faz ve nötr deliklerin hemen üzerinde topraklama için bir çubuk bulunmaktadır.

Topraklama çeşitleri de amaçlarına göre 4 farklı şekilde incelenmektedir. Bu çeşitler ise şu şekildedir;

  1. Fonksiyon topraklaması
  2. Temel topraklaması
  3. İşletme topraklaması
  4. Koruma topraklaması

Topraklama Ölçümü

Topraklama ölçümü, toprak megeri adı verilen cihaz ile yapılmaktadır. Fazla hassasiyet isteyen bir iştir topraklama ölçümü. Kanuna göre yılda bir kez topraklama ölçümü firmamızda da bu şekilde uygulamaktadır. Klasik Toprak Megerleri 3 farklı şekilde elektroda sahiptir. Bu elektrotlar şu şekildedir;

E: Toprak Elektrotu

C: Akım Elektrotu

P: Potansiyel Elektrotu

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılmaktadır?

Topraklama ölçümü, toprak megeri adı verilen cihaz ile yapılmakta. Normal ölçüm yapılacağı zaman toprağın nemli olması işi kolaylaştırmaktadır. P ve C uçları aralarında minimum 5 metre olacak kadar toprağa batırılmalıdır. Üç faklı kablo üç farklı elektroda bağlanmaktadır. Yeşil kablo E elektrotuna, sarı renkli kablo P elektrotuna, kırmızı kablo ise C elektrotuna bağlanmakta ve bu şekilde ölçüm gerçekleştirilmektedir.  Bu test ve ölçüm sonuçları yani topraklama raporlanması firmamızda yetkin kişiler tarafından hazırlanır ve ilgili yerlere iletilir.

Topraklama Raporu ve Belgelendirmesi Nedir ve Nasıl Alınır?

Elektrik kaçaklarının ve insan sağlığına zararlı olan akımların önüne geçebilmek adına yapılan bir rapor çeşididir.

Yönetmeliklere uygun olarak yapını çeşidine bağlı en az 1, en fazla 5 yıl olarak düzenli aralıklarla topraklama raporlarının alınması gerekmektedir.

Alanında uzmanlaşmış mühendisler tarafından hazırlanmaktadır. Raporu hazırlayan mühendisin mutlaka Elektrik Mühendisleri Odasına kaydının bulunması gerekmektedir. Raporu hazırlamak için gerekli olan ekipmanların da kalibrasyon ayarlarının düzgün olması ve şartnamelere uygun olması gerekmektedir.  Tüm bunlara uygun olarak tüm bina veya yapı için detaylı bir topraklama raporu hazırlanmaktadır. Daha detaylı bilgi için firmamızla irtibata geçerek aklınızda bulunan soru işaretlerine cevap alabilirsiniz. Sizlere detaylı bir şekilde topraklama ölçüm raporu sunabilmekteyiz.

Paratoner Ölçüm, Raporlama ve Belgelendirme

Yıldırımlardan oluşan mal ve can kayıplarını engellemek için kurulan paratoner sistemleri düzenli olarak kontrol ve teste tabi tutulmalıdır. İş güvenliği ve insan sağlığı için yetkili mühendislik firmaları tarafından kontrol edilerek belgelendirilmelidir.

Paratoner Ölçümü Yapılması İhtiyacını Oluşturan Durumlar

  • Yıllık Periiyodik Konrol
  • Yıllık Bakımlar
  • Fiziki Hasar Alması

Başlıca sebepler olarak bunlardan bahsedebiliriz. Bu verilenler haricinde daha birçok sebep ortaya çıkabilmektedir. Bunun için yapılması çok önem taşıyan bir ölçümdür. Yıldırım anında mal ve can kaybını engellemek için kullanılır.

Paratoner (Yıldırım Koruma Sistemleri) ölçüm, kontrol ve belgelendirme Raporu

Periyodik kontrol ve testler yapılarak sistemin ihtiyaç halinde doğru çalıştığının kontrolünün yapılması sağlanmaktadır.

Firmamız olarak işinde uzaman ekiplerimiz ile kalibrasyonları düzenli olarak gerçekleştirilen ekipmanlarımız ile sizlere ölçüm ve raporlama hizmeti sunmaktayız. Yukarıda belirtilen hususlar gereğince kaliteli ve güvenli hizmet için bizlere 05323901120 numaralı telefon ile ulaşabilirsiniz.