Elektrik Projesi Nedir?
Bir yapının ihtiyacı olan elektrik ihtiyacını tümüyle karşılayacak belli kanunlar ve yürürlük de bulunan esaslar doğrultusunda bilgisayar ortamında çizimlerinin yapılması işidir.
Yapıların kullanım amaçlarına uygun olarak aydınlatma, yangın ihbar vb. gereksinimler proje için hazır hale getirilmektedir. Yapılacak olan projenin önemi o kadar fazladır ki bu projede olabilecek en ufak bir hata insan hayatı için oldukça büyük bir risk taşımakla beraber, ölümlü kazalara da sebebiyet vermektedir.
Elektrik Projelerinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunları şu şekilde açıklayabilmekteyiz. Projeler iki farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır.
Ruhsat Projeleri
Yapının bağlı olduğu belediyeden alınabilecek tüm izinler çerçevesinde gerçekleştirilen bir proje tipidir. Elektrik projesine geçmeden yapılaması gereken zorunlu bir proje şeklidir.
Uygulama Projeleri
İnşa edilecek olan yapının elektrik alt yapısının eksiksiz ve tam olarak yapılabilmesi için hazırlanarak inşaat durumundaki yapıya uygun olarak hazırlanan bir elektrik projesidir.
Elektrik Proje Çizimi Nasıl Yapılmaktadır?
Elektrik Projesi yapılırken elektrik mühendisi mimari projeyi baştan sona incelemektedir. Elektrik tesisatının geçeceği her nokta tek tek hesaplanmalı ve projeye ona göre başlanmalıdır. Elektrik projesi mutlaka mimari proje ile uyumlu bir halde olmalıdır. Olması gereken proje ölçekleri her yapı için ayrı şekilde olması gerekir. Bu değerler genel olarak;
- Kat Planları: 1/50
- Ayrıntılar: 1/20
- Vaziyet Planları: 1/1000 şeklinde olmalıdır.
Kuvvetli akım projeleri için prizlere özel ayrı ayrı linyeler oluşturulmakla beraber aydınlatma linyeleri 1,5 mm bakır altyapı ile hazırlanmaktadır. Dikkat çekmemiz gereken bir diğer husus ise betonarme kirişlerde çok uç bir durum olmadıkça kullanılmaması gerekmektedir.
Linye Nedir?
Dağıtım tablosunda son aydınlatma aygıtı hatta linye hattı denilmektedir. Linye hattı sigorta devresine bağlana hat olarak da tanımlanmaktadır.
Kuvvetli Akım Projesi
Kuvvetli akım projesi içerisinde priz tesisatı, transformatörler, jeneratörler, enerji sistemleri vb. tesisatları bulundurmaktadır. Kuvvetli akım projesi sayesinde yapının birçok altyapı tesisatı görülür ve uygulanmaktadır.
Avan Proje Hizmetleri
Uygulama projesi için yapılan bir ön hazırlık çalışmasıdır. Çoğunlukla avan proje hizmetlerin de 1/100 veya 1/200 ölçekte yapılan çalışmalardır. Proje için bize yapılabilecek bir öngörü sağlamaktadır. Detay olarak bize bilgi vermese de yapılacak önemli bir ön hazırlık çalışmasıdır. Firmamız yaptığı avan proje hizmetinde yapılacak olan yapı için büyük bir kazanç sağlamaktadır.
Avan projesi çizilirken planlar ve paftalar özellikle aynı bakış açısında olmalıdır. Manzara, Kuzey yönü ve Rüzgâr özellikle gösterilmelidir. Bloklar belirlenmeli ve bulunan ünitelerin dış ölçülerin olduğu bölüme yazılmalıdır. Yapılan işlemlerden sonra blokların enine ve boyuna olacak şekilde çizgiler çizilmelidir.
Zayıf Akım Hizmetleri
Zayıf akım, elektrik tesisatlarında bulunan yangın alarm, kamera, zil, anten vb. cihazları çalıştırmak için gerilimi düşük enerjilerin bütünüdür. Zayıf akım tehlike açısından riskli olmayan akımı bulunan sistemlerdir.
Zayıf akımlar için yapılan projelerde düşük akım olmasına rağmen yapı açısından önem taşımaktadır ve kesinlikle göz ardı edilmemektedir. Bunun nedeni tesisat bağlanırken yapılan bir hata düşük akım verilmesi gereken yere kuvvetli akımın verilmesinden doğabilecek insan sağlığına zararlı bir akım sonucu ölümcül kazalar olmasına sebebiyet verebilir. Firma olarak yaptığımız projelerde tüm ayrıntılara bakılarak yapılan hesaplamalar sonucunda daha güvenli ve daha doğru bir proje hayata geçmesi açısından gerekli tüm hizmetleri sizlere sunmaktayız.