ŞALT MALZEMELER
Şalt Malzemeler Ne İşe Yarar?
Transformatörler kullanılarak gerilim seviyesinin üst noktadan alt noktaya çekildiği elektrik iletim, üretim ve dağıtımın gerçekleştiği bir istasyondur. Genellikle şalt malzemeler kontrol ve koruma araçları ve birden fazla transformatörün bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Genel olarak şalt malzemelere bakılacak olursa eğer sağlanan hizmetler arasında önemli rol oynayan ekipmanlar arasında bulunmaktadır.
Şalt malzeme ve araçlarından bahsetmek gerekir ise sizlere şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Kaçak Akım Rölesi
Herhangi bir canlıyı elektrik akımının kötü etkilerinden korunmasını sağlayan bir elektrik malzemesidir. Görünüş olarak otomatik sigortaya benzese de çalışma stili tamamen birbirinden farksızdır. Fazın nötr durumdan hariç başka bir hattın üzerinden devreyi tamamlayarak devreyi aktif hale getirmektedir.
Otomat Sigorta
Kutup sayıları, anma akımları, kısa devre kapasiteleri ve açma karakteristik yapılarına uygun olarak seçilen bir elektrik ekipmanı olmaktadır. Özellikle anma akımı otomatik devreden geçen akıma eşit veya büyük olmalıdır. Kısa devre kapasiteleri otomatik sigortanın bağlı olduğu devredeki kısa devre kapasitesinden büyük olmalıdır. Açma karakteristiklerine bakılacak olursa bununla alakalı birçok parametre bulunmaktadır. Gerekli bilgileri kataloglardan temin ederek doğru otomat sigortayı seçebilmektesinizdir.
Termik Manyetik Şalter
Kompakt şalter olarak da tanımlanan bu elektrik malzemesi bakıldığında elektrik panolarında elektrik enerjisini kesme veya açma durumlarının görüldüğü yapılarda kullanılmaktadır. Sadece elektrik enerjisini açmak veya kapatmak için değil bunun haricinde iki farklı özelliğe sahiptir.
Termik Devre Kesici özelliği geçen akımın sıcaklık durumuna bakarak devreden geçen akımı keser.
Manyetik Devre Kesici özelliği ise devre üzerinde meydana gelebilecek en ufak kısa devre ve hat hataları durumunda kısa süreli açma yaparak bobin üzerinde manyetik alan oluşur ve manyetik şalter devreyi açar.
Kontaktör
Elektrik devresini anahtarlama için kullanılan bir elektrik malzemesidir. Değişen kapasite ve birçok biçim de bulunmaktadır. Kontaktörler elektrik motorları, aydınlatma, ısıtma, kapasitör sıraları, termal buharlaştırıcılar gibi kısımları kontrol etmek için kullanılırlar. Üzerinde iki adet devre bulunmaktadır. Biri uyartım devresi diğeri kontak devresi olarak ayrılmaktadır.
Kondansatör
Karşımıza hem kondansatör hem kapasitör hem de sığaç olarak üç farklı isimle çıkmaktadır. Asıl olarak görevine bakılacak olursa da kondansatör Doğru akım olan (DC)’yi iletmeyerek alternatif akım olan (AC)’yi ileten bir devre elemanıdır. Kondansatörün tabi ki birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Çeşitlerine sırası ile bakılacak olursa kısaca şu şekildedir;
Seramik kondansatör, elektrolit kondasatör, tantal kondansatör, mika kondansatör, trimer kondansatör, süper kapasitör olarak çeşitlilik göstermektedir.
Kapasitör almak istediğinde kalite ve güvenin alışverişi olan Boğazköy Elektrik olarak sizlere doğru kondansatör için dikkat etmeniz gereken parametreleri söyleyelim. Bunlar sırası ile;
Kapasite değeri, çalışma gerilimi, Polarizasyon, tolerans, sıcaklık katsayısı, kaçak akım gibi parametreler göz önüne alınarak istenilen kondansatör kolaylıkla seçilebilmektedir.