Trafo Nedir?
Trafo elektrik enerjisinin birden fazla çeşitte olan gerilim seviyelerine dönüştüren güçlü bir ekipmandır. Bu kadar güçlü bir ekipmanın da tabi ki kolay ellerle değiş bu işin uzmanı insanlar tarafından kontrol edilmesi ve düzenli bakımlarının yapılması gerekmektedir. Trafo içerisinde bu gerilimler yükseltilebilir ve düşürülebilir gerilimlerdir. Öncelikle bakıldığında trafolar çok yönlü bir ekipman olsalar da aynı zaman da çok da tehlikeli ekipmanlardır.
Trafo Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Trafo bakımına başlamadan önce mutlaka ve mutlaka özel güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. Elektrik şebekesinden ayrılma işlemi gerçekleşmeden ve fazların yıldız noktalarından topraklanması yapılmadan trafo içerisine girmek ölümcül tehlikelere sebebiyet verebilmektedir.
Trafo Bakımı en az yılda bir kez olacak şekilde uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmelidir. Yapılan bakımların sıklığı tesisteki verimliliğin artmasına ve olası kazaların önüne geçilmesinde bir numara bir etkendir.
Trafo Bakımında Yapılması Gereken Kontroller
- Termal kamera yardımıyla buşingler, kablo başlıkları ve özellikle trafo yüzeyi kontrol edilir.
- Trafo içerisindeki yağ seviyesi ve yine tehlike oluşturabilecek yağ kaçakları kontrol edilir.
- Buşingler içerisinde bulunan contalardaki yağ kaçakları kontrol edilir.
- Trafo üzerinde bulunan cıvatalar kontrol edilir ve gevşemiş durumda olan cıvatalar sıkılır.
- Yüksek gerilimdeki cıvatalar sıkılır.
- Alçak gerilimde bulunan cıvatalar sıkılır.
- Ark boynuzları iyice kontrol edilir. Şöyle ki ark boynuzlarında olan kararma atlama yapıldığını göstermektedir.
Trafo Bakımında Yapılması Gereken Kontroller
- Trafo Bakımına başlaman önceki yıldız noktasına yapılan topraklama ölçülür.
- Temizlik safhasına geçildiğinde ilk olarak Trafo, başlıklar ve kapılar su yardımı ile temizlenebilir.
- Kablo başlıkları tiner yardımı ile silinebilir ama mutlaka iyi bir şekilde kurulanmalıdır.
- Yağ kalite ölçümü gerçekleştirilir ve gerekli durumda yağ tretman yapılmaktadır.
- Silikojel değişimi yapılmaktadır.
- Trafo odası mevcut ise soğutma fanlarının kontrolü yapılmaktadır.
- Son olarak ise sargı ölçümleri gerçekleştirilmektedir.
Trafo Merkezi Bakımı, trafo merkezindeki tesisatlarındaki tüm şalt, bina ve her türlü yardımcı ekipmanların periyodik olarak bakımlarının yapılmasıdır. Asıl amaç trafo merkezlerinin iyi çalışır durumda olmasını sağlamaktır. Trafo merkezleri elektrik şebekesinin en önemli ve en kritik kısmıdır. Oluşabilecek bir hata günlerce sistemin onarılmasına ve uzun operasyonlara sebebiyet vermektedir.
Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu
Tesis içerisinde yüksek gerilim altında bulunmakta olan bölümlerin kanunlar çerçevesinde sorumluluğunun üstlenilmesi, gerekli olan güvenlik önlemlerinin tam anlamıyla alınması, enerjiyi sağlayan kuruluşlar ile ilişkilerin düzenli bir şekilde yürütülmesi ve oluşabilecek her türlü arıza, enerjinin kesilip daha sonra tekrardan verilmesi, bakım ve onarım gibi etken durumlarında yapılacak olan işlemin takipçisi ve gözlemcisi olmak demektir.
Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğunu alabilmek için Elektrik Mühendisliği Odasından onaylı sertifikaya sahip olmak gerekmektedir.
Trafo İşletme Sorumluluğu
- Trafo işletme sorumluluğu bakıldığında bahsedilen konuların tamamı bir bütünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Her türlü riskli durumları analiz edebilecek aynı zaman da şahıslar ve şirket arasındaki iletişim durumlarının olağan akışında sıkıntısız bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak Trafo İşletme Sorumluluğu adı altında toplanmaktadır. Yapıl işlerin zorluğu bir o kadar zor olsa da mutlak bir gerçek var ki Trafo Merkezi Sorumlusu olmak yüksek bir iş takibine ve ciddi bir sorumluluk duygusuna sahip olan kişiler tarafından yapılmaktadır.Bu işi kimler yapabilir kısaca açıklayalım;
- Elektrik Mühendisliği Odasından Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumlusu belgesine sahip mühendisler
- İşletmelerde bu niteliklerde mühendis bulunamaması durumunda EMO( Elektrik Mühendisliği Odası) yıl sonuna kadar geçerliliğini koruyan 1kV üzeri veya altındaki tesislere özel SMM belgesine sahip kişiler yapabilmektedir.
Bütün verilen bu bilgilerin ışığında sizler işlerinizin emin ellerde, güvenilir ve uzman ekipler tarafından yürütülmesini istediğiniz takdirde sizleri firmamıza görüşmeye bekliyoruz. Uzman ekiplerimiz tarafından gerekli bütün işlemleri yapmak adına hazır bir şekilde bekliyoruz.